rengör badrummet med citron

Ekovänliga sätt att rengöra badrummet. Tips till en Nature-ing

Rengöringsmedel är en riktig miljöbov och kan lätt ta sig ut i vårt grundvatten genom våra avlopp. Rengöringsmedel innehåller ofta starka kemikalier så vill du tänka mer hållbart och värna om miljön är det enkelt att byta ut dem mot betydligt mildare men lika effektiva produkter.

Naturligt rengörande medel för badrum

Bakpulver kan användas som ett naturligt rengörande medel. Ett annat är bikarbonat, som är en alkalisk mild syra som gör att bakterierna på ytan reser sig och lätt kan torkas bort. Citronsaft är antibakteriellt och har antiseptiska egenskaper. Kombinera dessa naturliga produkter och du får på ett enkelt sätt bort smuts och kalkfläckar i duschen och handfatet.

Bubbelbad med citroner i badkar

Citronen desinficerar

Citron är ett fantastiskt rengöringsmedel. De höga halterna av syra i citronen gör den till en perfekt antibakteriell rengöring.  Citronen även kan användas som naturligt luktborttagningsmedel från illaluktande avloppsrör och handfat. En mer naturlig, miljövänlig och giftfri produkt är svår att hitta. 

Du kan också få mörka kopparrör och kromade ytor glänsande nya genom att skrubba med en skiva citron doppad i salt eller bakpulver.  

Kakelplattor och golv

Smuts, och i värsta fall mögel som bildas mellan kakelplattorna kan enkelt tas bort om du blandar 1 del bikarbonat med lika del vitvinsvinäger och en skvätt vatten. Vid riktigt smutsiga ytor, blanda även ner 1 del bakpulver och gör till en tjockare pasta. Applicera och låt verka i 15 min och skrubba därefter lätt.

Så rengör du toan

Blanda ner 2 ½ dl bikarbonat i toalettstolen och låt det verka i en timme. Addera sedan 2 dl vinäger och låt detta verka tillsammans i ca 10 min. Spola och njut av det rena resultatet.

Kalk i duschen

Duschväggar med svåra kalkfläckar kan kännas hopplösa att få rena. Här delar vi med oss av ett recept på bra ingredienser som är bra för din hälsa, snälla mot miljön och inte sliter på glaset. 

Blanda 1 dl vinäger med 6 dl vatten i en tom sprayflaska. Prova också att addera några droppar koncentrerad citronjuice, det gör att olja, fett och mögelfläckar försvinner. Spraya och torka av med en ren tygtrasa och spola sedan av för en glänsande ren glasyta. Enkelt och effektivt.

Skinande ren duschhörna Noro Prisma

Njut av en skinande ren Noro Prisma dusch. 

Vi har flera vardagstips

Få idéer på hur du kan göra din vardag i badrummet lite bättre och framförallt roligare. Du hittar alla här.