Vattenbubblor i tvättmaskinen

Tvätta vattensnålt. Tips till en Street-ing

Vi har flera vardagstips – idéer på hur du kan göra din vardag i badrummet lite bättre och framförallt roligare. Hur man tvättar vattensnålt och drar ner klädsvinnet och det bästa receptet på en ekologisk avokadoansiktsmask, för att nämna några.

Tvätta vattensnålt och dra ner på klädsvinnet!

Vi på Noro Badrum har en rotad miljöpolicy inom organisationen där vi redan från produktidé tänker på varje kemikomponent, till att vi väljer de mest effektiva fraktvägarna som möjligt för att få fram en grön badrumsmöbel för dig. Läs mer om hur vi arbetar med miljöfrågor här.

Tips!

Hur kan du tänka på miljön i din vardag och samtidigt spara tid och pengar? Här kommer några enkla tips på hur du tvättar miljösmart.

Använd tvättpåse

Ta hand om dina kläder och dra ner på klädsvinnet. Tvättmaskinen sliter på kläderna. Mindre plagg som strumpbyxor, underställ, bh:ar osv kan lätt trassla sig eller fastna i tvättmaskinens trumma eller utloppet till avloppet. Lägg dom i en tvättpåse och du separerar dom från de större plaggen. Du spar då också tid när du ska tömma maskinen.

Förbered innan tvätt

Ett annat sätt att skydda kläderna från slitage är att vända dom ut och in. Jeans är extra känsliga och tappar lätt färg och form och ska egentligen inte tvättas mer än en gång i kvartalet och när de ska tvättas, vänd ut och in. Knäpp knappar och dra igen dragkedjor och fäst de kläder som har kardborreband. Glöm inte tömma fickorna!

Tvätta i lägre grader och fyll maskinen

Sortera kläderna efter färg och hur många grader plagget klarar av, beroende på om det är bomull, ylle och silke. Genom att tvätta i lägre grader tvättar du mer miljösmart och skonar samtidigt kläderna. Fyll också maskinen så full som maskinen klarar av för att dra ner på vattenmängden per plagg och tvätt. Om du har enstaka 30 graders plagg, mixa och fyll tillsammans med 40 och 60 och ställ den på 30 så fyller du hela maskinen.

Nytvättade kläder

Fyll maskinen så full som den klarar av för att dra ner på vattenmängden per plagg och tvätt.

Tvättmedel och sköljmedel

Använd helst miljövänligt tvättmedel som är Svanen-märkt och överdosera inte. Det är lätt att ta förmycket tvättmedel än vad som egentligen behövs. Det är inte bra för miljön och gör att medlet inte sköljs ut och det stannar kvar i kläderna. Dosera efter hur hårt/mjukt vattnet är där du bor. Läs på baksidan av paketet.

Hoppa sköljmedlet! Det är praktiskt taget onödigt och förstör material som goretex och elastan samt gör vissa textilier noppiga. Syntet kan däremot bli mindre statiska efter tvätt med sköljmedel.

Tips! Om du glömt köpa tvättmedel, kan du använda Yes-diskmedel. Det sliter inte, är bättre för miljön och är billigare. En matsked räcker!

Lufttorka hellre än tumla

Har du plats för en torkställning i ditt badrum? Kanske i duschen eller en om du kan dra en lina ovanför badkaret? Låt då kläderna hellre lufttorka än att torktumla och du drar ner på kostnaderna. Du sparar flera tusen per år på höga elkostnader. Visste du att en torktumlare drar fyra gånger så mycket el än en tvättmaskin? Dessutom slits kläderna snabbare.

Pojke i badkar från Noro ute i det gröna

NORO badrumsmöbler. Ideér till ditt badrum

Har du plats för en torkställning i ditt badrum? Kanske i duschen eller en om du kan dra en lina ovanför badkaret? Låt då kläderna hellre lufttorka än att torktumla och du drar ner på kostnaderna. 

Hur kan du få din vardag och tid i badrummet bli lite bättre och framförallt lite roligare. För dig som är urban och medveten om din omgivning.

Vi har flera vardagstips

Få idéer på hur du kan göra din vardag i badrummet lite bättre och framförallt roligare. Du hittar alla här.